Tips på bra CV

Att skriva ett bra CV är inte alltid det enklaste och det är inte ovanligt att många arbetssökande drar sig för att börja, men det behöver faktiskt inte bli riktigt så jobbigt. Här har vi nämligen samlat våra bästa tips för att skriva CV. Vi delar med oss av allt från gratis CV-mallar som du laddar ner och enkelt kan redigera i, till riktigt bra CV-tips om vad du kan skriva i ditt CV. Dessutom svarar vi på vanliga frågor som kan vara bra att läsa om du ska skriva CV.​

CV-mallar

Om du behöver hjälp med lite inspiration till ditt CV kan du ladda ner massor av CV-mallar online. Här nedan ser du exempelvis två exempel på gratismallar som du kan ladda ner helt gratis!

Skriva CV – tips

Du har inte lång tid på dig att fånga intresset hos en rekryterare, så därför är det viktigt att du försöker väcka rekryterarens intresse så snabbt som möjligt och det gör du enklast med ett bra och tydligt CV. Här får du tips på vilka rubriker du bör använda i ditt CV för att lyckas med strukturen. Utöver detta och för att få fler CV-tips kan vi rekommendera den här artikeln på Karriärtips.se som lyfter många viktiga frågor och delar många bra tips när det kommer till CV-tips och att skriva ett bra CV.​

Dina kontaktuppgifter + bild

Visa dina uppgifter tydligt och enkelt.

  • Namn
  • Adress
  • Telefonnummer
  • E-post
  • Ett tips är att ha med en länk till din LinkedIn profil.
Utbildningar, kurser eller praktik

Här beskriver du relevanta utbildningar och kurser för de jobb som du söker. Gärna med en kort beskrivning där du berättar vad du har gjort och när.

Erfarenheter

Här beskriver du dina arbetslivserfarenheter, alltid i kronologisk ordning med det senaste först. Tänk på att ha med titel, tidsperiod, uppgifter och företagsnamn.

Övriga meriter

Om du har några övriga meriter som är relevanta för jobbet tar du med dessa här.

Språkkunskaper

Här tar du med vilka språk du behärskar.

Ett sista CV tips är att ha en intressant och bra inledning

Börja ditt CV med en kort beskrivning om dig själv. Inget långt personligt brev utan en kort profiltext som hjälper till att göra ditt CV personligt och intressant för läsaren med en gång.

Vanliga frågor

Vad är CV?

Ett CV är en beskrivning av dina färdigheter och erfarenheter, som används för att presentera sig själv tillsammans med ett personligt brev när man söker jobb. I CV:t skriver du om vad du arbetat med tidigare, vilken utbildning du läst och så vidare. Tänk på att bara ta med sådan information som är relevant för den tjänsten du söker.

Varför är CV viktigt?

Det är väldigt viktigt att ha ett CV när man söker jobb, då det ger dig möjlighet att visa rekryterare om du har rätt kompetens för jobbet du söker.

Vad betyder CV?

CV betyder ”beskrivning av livet” och är en förkortning av Curriculum Vitae, som är latinska för levnadslopp.

Hur långt ska ett CV vara?

Generella riktlinjer brukar vara att ett CV inte ska vara längre än max 1 A4-sida, men det viktigaste är att du får med allt som är relevant för tjänsten. Vet du med dig att ditt CV är väldigt långt kan det vara en bra idé att försöka korta ner det och om inte det går så kan du försöka lufta till det genom att använda underrubriker, punktlistor och så vidare som gör att ditt CV blir mer lättläst.